08 Luty

Wegańskie kuleczki czekoladowe z ciecierzycy

Chcecie spróbować czegoś słodkiego z cieciecy? Koniecznie musicie spróbować tego przepisu !

Składniki :
10 suszonych daktyli

woda

1 puszka ciecierzycy

2 łyżki kakao

szczypta soli

2 łyżki masła orzechowego

 

Polewa :
1/2 gorzkiej czekolady

1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 

Daktyle zalać niewielką ilością wodą, gotować ok. 5-7 minut, do czasu aż wchłoną płyn. W tym czasie ciecierzycę odsączyć i zblendować. Dodać kakao, sól, ugotowane daktyle, masło orzechowe i ponownie zmiksować na kleistą masę. Aby ułatwić formowanie kulek, masę można włożyć na chwilę do lodówki.

Jak masa będzie się chłodzić w tym czasie roztopić czekoladę z olejem.

Uformowane kuleczki namoczyć w czekoladzie i posypać ulubionymi dodatkami. Ja dodałam migdały :)

Smacznego !

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ