31 Sty

Pasta z buraków

Składniki na duży słoik:

1 ½ szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
1 burak średniej wielkości
1 – 2 łyżki chrzanu
½ – 1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki dobrego oleju z pierwszego tłoczenia, ja użyłam rzepakowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraczka wyszorować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec przez około 45 – 60 minut. *
  2. Upieczonego buraka rozwinąć, przestudzić, odciąć końcówki, a następnie zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeść na dobrym pieczywie lub zamiast ćwikły.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ