03 Paź

Grzyby

" W sumie to te grzyby nie mają nic wartościowego..." Często zdarza się, że słyszę takie zdanie. Może grzyby to nie najbogatsze źródło antyoksydantów, ale warto je włączać do diety. Oto kilka powodów :


-przede wszystkim są niskokaloryczne, na 100g produktu zawierają niespełna 50 kcal
- są źródłem błonnika pokarmowego
-zawierają w swoim składzie potas, sole wapnia oraz magnezu, beta-karoten, witaminę D
-dostarczają witamin z grupy B
- znacznie podnoszą walory smakowe różnych potraw dzięki czemu pomagają ograniczać dodatek soli

Oczywiście maja też swoje minusy, jeden z głównych to fakt, że są ciężkostrawne więc nie powinno podawać się ich m.in małym dzieciom. Poza tym grzyby maja pewną zdolność do kumulacji metali ciężkich, ale akurat w naszym kraju skażenie nie jest wysokie, więc umiarkowane spożycie nie zagraża życiu :)

W kolejnych postach podam wam przepis na przepyszną pastę grzybową ! :)
 
 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ